Vrste digitalne televizije

Osnove ter splošne teme, v zvezi s kabelskimi sistemi !

Moderators: komar, komar, komar

Post Reply
User avatar
DognerDJ
Site Admin
Posts: 1784
Joined: 20 Aug 2009, 11:35
Kabelski ponudnik: Telemach Maribor ( TV ) / T-2 ( Internet )
Paket: Digitalni trojček L + HBO
DVB-C Sprejemnik: Samsung UE-40ES5500 , LG 50PV350
Location: Maribor ( Tabor )

Vrste digitalne televizije

Post by DognerDJ » 25 Aug 2009, 09:13

Ko je enkrat televizijska slika digitalno kodirana, je njen shranjevanje, prenos in oddajanje enostavno. Shranimo jo na računalniški disk ali na različne prenosne
medije (CD-ROM, DVD, HD DVD, Blue Ray DVD, kartice SSD), enako kot digitalne fotografije (format JPG) ali digitalno glasbo (format MP3). Digitalno sliko enostavno prenašamo prek računalniškega omrežja, lokalnega ali globalnega in jo oddajmo v enem od digitalnih prenosnih sistemov.

DVB-C – Digitalno kabelsko omrežje
Omrežja kabelske televizije (CATV) so med nami že skoraj 30 let, vendar se je vse do pred nekaj leti slika prenašala v analogni obliki. Večina kabelskih omrežij v Sloveniji pa je že digitaliziranih in nekateri operaterji ob analognih ponujajo že tudi digitalne pakete.

DVB-S – Digitalno satelitsko oddajanje
Tudi oddajanje televizije prek satelita je vsaj tako staro kot oddajanje prek kabelskega omrežja, in na začetku je bilo oddajanje seveda analogno. Danes se velika večina kanalov na satelitih že oddaja v digitalni tehniki, kanali pa HDTV izključno v digitalni tehniki.

DVB-T – Digitalno prizemeljsko oddajanje

Tudi prizemeljsko oddajanje televizije je bilo na začetku (pred skoraj 50 leti) v Sloveniji v analogni tehniki, vendar se ta doba nepreklicno končuje, saj bodo na podlagi novega Zakona o digitalni radiofuziji najkasneje od začetka leta 2011 ugasnjeni analogni televizijski oddajniki.

www.UPC.si

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest