Sprejem digitalne televizije

Osnove ter splošne teme, v zvezi s kabelskimi sistemi !

Moderators: komar, komar, komar

Post Reply
User avatar
DognerDJ
Site Admin
Posts: 1784
Joined: 20 Aug 2009, 11:35
Kabelski ponudnik: Telemach Maribor ( TV ) / T-2 ( Internet )
Paket: Digitalni trojček L + HBO
DVB-C Sprejemnik: Samsung UE-40ES5500 , LG 50PV350
Location: Maribor ( Tabor )

Sprejem digitalne televizije

Post by DognerDJ » 25 Aug 2009, 09:10

Za sprejem digitalne televizije potrebujemo primeren televizor, ali pa poseben sprejemnik,
tako imenovani set-top-box. Najnovejši digitalni ploski televizorji (LCD ali plazma) imajo ob analognem vgrajen že tudi digitalni televizijski tuner, tako da jih lahko priključimo neposredno na digitalno kabelsko omrežje DVB-C (ali na anteno, ki sprejema digitalni signal prizemeljske televizije DVB-T). Vendar pa ti televizorji največkrat nimajo čitalnika za naročniške kartice, tako da z njimi ne bomo mogli spremljati plačljivih programov. Če torej naš televizor še nima digitalnega tunerja ali če želimo spremljati tudi plačljive programe, potem bomo za sprejem digitalne televizije v katerikoli tehnologiji (kabelska, satelitska, prizemeljska, internetna) nabaviti ustrezni sprejemnik. Sprejemnik običajno ponudi kar naš televizijski operater, čeprav lahko teoretično izberemo poljuben sprejemnik na trgu, ki sprejema digitalno televizijo v ustrezni tehnologiji (DVB-C, DVB-S, DVB-T ali IPTV). Obstajajo celo kombinirani sprejemniki, na katere lahko priključimo na primer tako digitalni kabelski kot tudi digitalni satelitski priključek, ali pa digitalno prizemeljsko in internetno televizijo. V primeru, da želimo sprejemati tudi zaščitene (plačljive) programe, mora sprejemnik imeti čitalnik za naročniške kartice, ki jih ponuja vaš televizijski
operater. Takšnih čitalnikov je več vrst (Conax, Irdeto, Nagra, ipd). Sprejem digitalne televizije pa je možen tudi na osebni računalnik z ustreznim sprejemnikom na kartici ali na privesku USB, vendar pa tudi na ta način ni možno sprejemati plačljivih programov, ki so zaščiteni z naročniško kartico.

Digitalna televizija brez dodatnega sprejemnika (set-top-boxa)

Najnovejši digitalni televizorji imajo že vgrajen vmesnik za različne dodatne module PCMCIA. V tak vmesnik lahko vstavimo tudi modul PCMCIA za kodirni sistem Conax, ki ga uporabljamo pri UPC. PCMCIA čitalce kartic za sistem Conax lahko v Sloveniji nabavimo pri podjetju EDISION iz Smlednika. V tem primeru ne bomo potrebovali posebnega sprejemnika za sprejem digitalne televizije prek kabelskega omrežja, saj naročniško kartico vstavimo kar v PCMCIA čitalec kartic v televizorju. Televizor seveda mora razen MPEG-2 podpirati tudi MPEG-4, če bomo želeli spremljati tudi programe v visoki ločljivosti (HDTV).

Za sprejem digitalne televizije pa lahko uporabimo tudi osebni računalnik, v katerega
vgradimo digitalno TV kartico (ali PCMCIA TV kartico), ali še enostavneje, priključimo zunanji miniaturni USB TV obesek. Potem lahko računalnik uporabljamo kot drugi televizor (kabelski priključek, za razliko od širokopasovnega internetnega priključka omogoča priključitev več televizorjev!), računalnik pa lahko uporabljamo tudi za snemanje oddaj na disk računalnika oziroma in kasnejše presnemavanje na diske DVD. Velja pa opozoriti, da sprejemanje televizije na računalniku zahteva nekaj malega računalniške spretnosti, posebej če bi želeli spremljati tudi plačljive programe, za kar bomo ob TV kartici potrebovali še dodatni modul za branje naročniških kartic.

www.UPC.si

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest